Βασίλης Διαμαντόπουλος Σεμινάρια
IASMOS SOCIAL

IASMOS ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

theatromania youfly
 ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΙΑΚΟΥΜΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΙΑΚΟΥΜΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΔΡΑΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ 2020-21

Την φετινή χρονιά τα παιδιά του ΙΑΣΜΟΥ στην Αθήνα έχουν την τύχη να διδάσκονται τα θεωρητικά μαθήματα από την γνωστή θεατρολόγο και καλλιτεχνική διευθύντρια της σχολής Κατερίνα Διακουμοπούλου. Τα περασμένα 6 χρόνια δίδαξε στη σχολή μας στη Θεσσαλονίκη. Διδάσκει ιστορία θεάτρου, δραματολογία και νεοελληνική λογοτεχνία τα παιδιά της σχολής και μας περιγράφει τα μαθήματα της:

Ιστορία Θεάτρου: Διδάσκεται η ιστορία του Θεάτρου, από την αρχαιότητα έως τον 21ο αι. Δίνεται έμφαση στη παραστασιολογία, τους κύριους εκπροσώπους της δραματουργίας και τους συντελεστές της νεοελληνικής, της ευρωπαϊκής και της αμερικανικής σκηνής. Η διδασκαλία εστιάζεται στη διάκριση των θεατρικών ειδών, των υποκριτικών τρόπων και στη σημειολογία του Θεάτρου.

Δραματολογία: Συνολική εξέταση δραματολογικών ζητημάτων, τα οποία προκύπτουν από την επισκόπηση των θεατρικών κειμένων. Η προσέγγιση της δραματουργίας εντάσσεται στο εκάστοτε κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο και βεβαίως τα υπό εξέταση κείμενα αντλούνται απ’ όλες τις περιόδους δημιουργίας του Δυτικού Θεάτρου: Θέατρο της Αρχαιότητας, του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης, του Διαφωτισμού. Σύγχρονο θέατρο: νεοελληνικό, ευρωπαϊκό και αμερικανικό.

Λογοτεχνία: Στο μάθημα της Λογοτεχνίας εξετάζονται ποιήματα και αποσπάσματα κειμένων της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Δίνεται έμφαση στη λογοτεχνική παραγωγή του 19ου και κυρίως του 20ου αι. Η ερμηνευτική προσέγγιση επικεντρώνεται στις ιδεολογικές και αισθητικές ζυμώσεις ανάμεσα σε τάσεις και ρεύματα.

Της ευχόμαστε καλή αρχή και καλή διδακτική χρονιά!

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Κατερίνα Διακουμοπούλου είναι Θεατρολόγος, πτυχιούχος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Παν. Αθηνών, κάτοχος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του ιδίου Τμήματος και Διδάκτορας του Τμήματος Κοινωνιολογίας, του Παντείου Παν. με θέμα: «Το ελληνικό θέατρο στη Νέα Υόρκη: από τα τέλη του 19ου αι. έως το 1940». Επίσης με Υποτροφία του Ι.Κ.Υ. ολοκλήρωσε μεταδιδακτορικής έρευνας σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Παν. Αθηνών, με θέμα: «Έλληνες ηθοποιοί στη Διασπορά: 1900-1922».  Από το 2007 διδάσκει Θεατρολογία στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στο παρελθόν έχει διδάξει  αντίστοιχα μαθήματα στα Πανεπιστήμια Αιγαίου, Δημοκρίτειο, Αριστοτέλειο και Πελοποννήσου καθώς και σε ιδιωτικούς φορείς, όπως στην Δραματική Σχολή «Βασίλης Διαμαντόπουλος», στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, στο Θέατρο Πόρτα, στο Προσχολικό Κέντρο της Τράπεζας της Ελλάδας, στη Λεόντειο Σχολή, στο Χωριό S.O.S. κ.α. Από το 2012 είναι εξωτερικός συνεργάτης στο πρόγραμμα Θαλής-Χρυσαλλίς: «Πολιτισμικές διαμεσολαβήσεις και διαμόρφωση του εθνικού χαρακτήρα στον περιοδικό τύπο του 19ου αιώνα» (Υπεύθυνη: Άννα Ταμπάκη, Καθηγήτρια Θεατρολογίας, ΤΘΣ, ΕΚΠΑ). Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις της σε 20 επιστημονικά συνέδρια, ελληνικά και διεθνή. Παράλληλα αρθρογραφεί στην Κυριακάτικη Μακεδονία, με θεατρική κριτική, ενώ παλαιότερα (2009-2012) έγραφε στην Αυγή. Τέλος ως θεατρικός συγγραφέας βραβεύθηκε το 2007 με Κρατικό Θεατρικό Βραβείο του ΥΠΠΟ και το 2008 τιμήθηκε με έπαινο από την UNESCO.

Στοιχεια

Κατηγορίες : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΝΕΑ


Ημερομηνία: 04/08/2019
Μόνιμος σύνδεσμος άρθρου