Βασίλης Διαμαντόπουλος Σεμινάρια
IASMOS SOCIAL

IASMOS ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

theatromania
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΕΑΤΡΟΥ 2017-2018

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Ιστορία Θεάτρου: Το μάθημα ακολουθεί την ιστορία του θεάτρου από την αρχαιότητα έως τον 21ο αιώνα. Εξετάζονται οι κυριότεροι σταθμοί στην εξέλιξη της θεατρικής τέχνης και οι ιστορικές, κοινωνικές και ιδεολογικές συνθήκες μέσα στις οποίες αναδύθηκαν τα θεατρικά είδη. Μελετώνται οι κύριοι εκπρόσωποι της δραματουργίας και της θεατρικής πρακτικής στην ευρωπαϊκή, αμερικανική και ελληνική σκηνή, καθώς και οι εξελίξεις στην υποκριτική τέχνη.

Δραματολογία: Το μάθημα επικεντρώνεται στη μελέτη και την ανάλυση των σημαντικότερων θεατρικών κειμένων από το αρχαίο δράμα, από το ευρωπαϊκό και το αμερικανικό θέατρο και από τη νεοελληνική δραματουργία (16ος-21ος αιώνας). Με την επισκόπηση των κειμένων εξετάζονται η δομή και η θεματολογία των έργων, οι αισθητικές τάσεις και το ιστορικό πλαίσιο συγγραφής τους, η σύνθεση της πλοκής και η ανάλυση των δραματικών προσώπων.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Θεατρολόγος, διδάκτωρ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα διατριβής: «Το Εθνικό Θέατρο 1940-1950. Οι όροι της θεατρικής παραγωγής και το σκηνοθετικό ζήτημα». Επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών (2013-2016). Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και ημερίδες, μελέτες του έχουν φιλοξενηθεί σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, ενώ σημειώματα, μεταφράσεις και παραστασιογραφίες του έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα θεατρικά προγράμματα. Ως θεατρολόγος-δραματολόγος συνεργάστηκε, κυρίως, με το «Αμφι-Θέατρο Σπύρου Α. Ευαγγελάτου» και το «Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας». Έχει συνεργαστεί με πολλά ακόμα θέατρα για την έκδοση των έντυπων θεατρικών προγραμμάτων των παραστάσεών τους, ενώ επιμελείται θεατρικά κείμενα ποικίλου δραματολογίου που κυκλοφορούν από την «Κάπα Εκδοτική». Στις πρόσφατες εργασίες του συγκαταλέγεται η επιστημονική επιμέλεια του τόμου «30 χρόνια “Πράξη”. Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας 1987-2017». Σκηνοθέτης και υπεύθυνος παραστάσεων πανεπιστημιακού θεάτρου στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (2011-2016). Ως βοηθός του σκηνοθέτη Σπύρου Α. Ευαγγελάτου έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το «Αμφι-Θέατρο», τον «Θεατρικό Οργανισμό Ακροπόλ», το «Θέατρο Badminton», το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, σε δεκάδες παραστάσεις θεάτρου και όπερας.

Στοιχεια

Κατηγορίες : ΝΕΑ


Ημερομηνία: 19/10/2017
Μόνιμος σύνδεσμος άρθρου