Βασίλης Διαμαντόπουλος Σεμινάρια
IASMOS SOCIAL

IASMOS ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

theatromania

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Στόχος του θεωρητικού και πρακτικού μαθήματος είναι με απλό, κατανοητό και παιγνιώδη τρόπο να μάθει στους συμμετέχοντες κάτι που είναι αυτονόητο αλλά και παραμελημένο στην εποχή μας: Την αίσθηση του «παιχνιδιού» ¬ που για τον Δημήτρη Λιγνάδη είναι η ίδια η θεατρική πράξη- αλλά και τους αυστηρούς και απαιτητικούς κανόνες του.

"Δουλεύουμε εντατικά πάνω στην ορθή ανάγνωση των κειμένων, την εις βάθος «ανάγνωση» του εαυτού μας, σε σκηνές, τεχνικές… δημιουργικής σκέψης και... ποιητικής φαντασίας"... όπως χαρακτηριστικά μας περιγράφει ο ίδιος

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Σπουδές: Αριστούχος απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου (1985). Είναι γιος του Τάσου Λιγνάδη, συγγραφέα, εκπαιδευτικού και κριτικού θεάτρου.
Στο Εθνικό Θέατρο παρέμεινε για περίπου μία δεκαετία, ερμηνεύοντας βασικούς ρόλους στις χειμερινές και καλοκαιρινές παραγωγές, δίπλα σε κορυφαίους ηθοποιούς και σκηνοθέτες (Μινωτής, Σολωμός, Ευαγγελάτος, Βογιατζής, Ντασέν, Βαλάκου, Χατζηαργύρη, Συνοδινού, Κούρκουλος κ.ά.) Ακολούθως συνεργάστηκε με ιδιωτικούς θιάσους (Θέατρο Τέχνης, Θέατρο του Νότου, Θίασος Γιώργου Κιμούλη κ.ά.).

Από το 2001 ξεκίνησε να σκηνοθετεί στο Εθνικό Θέατρο και στο ελεύθερο θέατρο. Ενδεικτικές δουλειές του από το Εθνικό Θέατρο: Ορέστεια, Βιομαγεία, Δόκτωρ Φάουστους και Βάτραχοι του Αριστοφάνη (Επίδαυρος 2008), Έξοδος και Έρως Θηλυκρατής(Μικρή Επίδαυρος 2005-2006) καθώς και άλλες παραγωγές μεταξύ των οποίων Ο συλλέκτης, Πέτρες στις τσέπες του, Όσκαρ (3 βραβεία θεάτρου). Για το Φεστιβάλ Αθηνών, έχει σκηνοθετήσει τα έργα: 13 αντικείμενα, Φαίδρα, Δεσποινίς Τζούλια.

Τις προηγούμενες θεατρικές περιόδους (2010, 2011) σκηνοθέτησε είτε έπαιξε (σ)τα έργα Αμαντέους, Ο άνθρωπος της βροχής, Το έπος του Διγενή Το τέλος του παιχνιδιού, Βακχες, Πελοποννησιακός πόλεμος κ.α, ενώ την φετινή περίοδο, σκηνοθέτησε το musical "BILLY ELLIOT"  και, ακολούθως, ερμήνευσε τον ΡΙΧΑΡΔΟ ΙΙΙ, στο Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Γ.Χουβαρδα. Το καλοκαίρι θα παίξει τον Κρέοντα, στην "Αντιγόνη", με το Εθνικό θέατρο, ενώ για το χειμώνα ετοιμάζει το ΠΕΕΡ ΓΚΥΝΤ του Ιψεν (Εθνικό, κεντρική σκηνή) και το "Ρωμαίος και Ιουλιετα" για το θέατρο ΠΑΝΘΕΟΝ.

Εργάστηκε στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση (Αίθουσα του Θρόνου, Ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα, Κοκκινος Κυκλος κ.ά.).

Δίδαξε επι σειρα ετων στο Τμήμα Θεάτρου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο Ναύπλιο,σε δραματικες σχολες (ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ,ΙΑΣΜΟΣ,ΘΕΑΤΡΟ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ" κ.α),καθως και σε πολλα σεμιναρια..
Διετέλεσε  Διευθυντής της Νέας Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και αναπληρωτής Διευθυντής στη Δραματική Σχολή του Εθνικού θεατρου,ενω για την περιοδο 2014/15 ηταν καλλιτεχνικος διευθυντης στο θεατρο ΠΑΝΘΕΟΝ.
Υπήρξε επί σειρά ετών υπεύθυνος του θεατρικού ομίλου στα Αρσάκεια Σχολεία και στο Κολλέγιο Ψυχικού.
Βραβεύτηκε με Κρατικό Βραβειο της Ένωσης Κριτικών για την παράστασή του Συμπόσιον 1-Περί Έρωτος βασισμένο στο κείμενο του Πλάτωνα και ελλήνων ποιητών (2010, Θέατρο «Θησείον» του Μιχαήλ Μαρμαρινού).

Στοιχεια
Μόνιμος σύνδεσμος άρθρου