ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Ο λόγος στο θέατρο έχει πρωταρχική σημασία.
Η γλώσσα είναι το μέσο που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας για να μεταφέρει ιδέες και προβληματισμούς. Η γλώσσα είναι το μέσο που χρησιμοποιεί για ν’ αποκαλύψει –ή ενδεχομένως να κρύψει– το χαρακτήρα και τις προθέσεις των ηρώων του.
Ένας νέος ηθοποιός πρέπει να μάθει να ανατομεί και να αναλύει το κείμενο και τη γλώσσα που μας παραδίδει ο συγγραφέας προκειμένου να ανακαλύψει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα τον βοηθήσουν να ερμηνεύσει το ρόλο ή το κείμενο.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μάθει να αναγνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο ο συγγραφέας μεταφέρει στο χαρτί τις συναισθηματικές διακυμάνσεις και την ιδεολογία του ρόλου.
Τα εργαλεία που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας είναι οι λέξεις που επιλέγει, τα σημεία στίξης, οι παύσεις, οι σκηνοθετικές οδηγίες που εμπεριέχει το κείμενο.
Ο ηθοποιός πρέπει να τα αναγνωρίζει όλα αυτά, να τα αποκωδικοποιεί, να τα κάνει «οικεία» κι έτσι να πετύχει την πολυπόθητη προφορικότητα που θέλει κάθε κείμενο είτε αυτό είναι σύγχρονο είτε κλασικό ποιητικό και εν κατακλείδι να προχωρήσει στην ερμηνεία του ρόλου.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Βίκυ Βολιώτη είναι ηθοποιός. Έχει γεννηθεί στη Γερμανία, στη Βόννη, είναι απόφοιτος 1991 της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και του Παντειου Πανεπιστημίου του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών. Έχει κάνει κλασσικό μπαλέτο και γνωρίζει πολύ καλά Γερμανικά και Αγγλικά. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου EFA, έχει πολλές και σημαντικές συμμετοχές σε θεατρικές παραστάσεις, τηλεοπτικές παραγωγές και κινηματογραφικές ταινίες. Το 1995 έλαβε το Κρατικό βραβείο Ά Γυναικείου ρόλου από το Υπουργείο Πολιτισμού, με την ταινία “Με μια κραυγή” σε σκηνοθεσία Β.Ηλιοπούλου.